Home

Explica separarea puterilor într un stat democratic

Despre relația cetățeni-stat, într-o republică democrată. Cele mai la îndemână exemple sunt parlamentul, guvernul și curtea supremă, care se numesc autorități publice pentru că prin aceste instituții se exercită cele trei puteri la cel mai înalt nivel într-un stat. Alte instituții publice îndeplinesc roluri specificate prin lege, chiar dacă acea lege este chiar textul. intermediul cărora clasa politică dintr-un stat guvernează. În doctrina Dreptului Constituţional autori celebri au identificat corelaţia dintre principiul. juridic - constituţional al separaţiei puterilor în stat, pe de o parte şi regimul politic sau. constituţional concret adoptat, la un moment dat, într-un stat, pe de altă parte Separarea puterilor in stat . Categoria: Referat Drept . Descriere: Categoria cea mai des intalnita in teoria si practica sistemelor constitutionale este categoria de putere. Ea apare si in exprimari nuantate precum: puterea politica, putere de stat, puteri politice sau pur si simplu, putere Separarea puterilor într-un stat, un principiu teoretizat de Montesquieu în secolul al XVIII-lea și care este primordial pentru o democrație funcțională. Sub acest aspect, putem concluziona că, teoretic, puterile din SUA sunt mai bine separate, deoarece există alegeri naționale distincte pentru puterea executivă și pentru puterea.

Puterea de stat are evident un caracter social si se manifesta intr-un mediul social. Acest caracter explica aparitia sa, apartenenta, continutul si functiile sale. Puterea organizata statal a aparut ca puterea unor forte sociale (grupuri, clase) si a fost folosita la consacrarea si protejarea intereselor acestora Într-un stat democratic, puterea emana de la popor si apartine acestuia. [11] Din faptul apartenentei puterii exclusiv acestui titular rezulta ca puterea de stat este unica si suverana, dar aceasta nu exclude, ci chiar presupune realizarea ei prin diferite categorii de organe ale statului, corespunzator unor functii specifice si relativ autonome Constituirea noii puteri in stat. Caracterul provizoriu al Consiliului Frontului Salvarii Nationale. comunist - proprietatea de stat, economia planificata, sistemul monopatrinic, organizarea administrativa strict ierarhica, subordonarea vietii economice, sociale si politice unei ideologii oficiale - sunt inlocuite cu alte institutii formale.

- introducea un regim democratic capitole şi articole, Constituţia înscrie următoarele principii de bază: suvernanitatea naţională, separarea puterilor în stat, guvernarea reprezentativă. De menţionat faptul că, deşi România era sub suzeranitatea imperiului Otoman, Constituţia nu făcea nicio referire la acest aspect juridic. Ce parere aveti despre constitutionalitatea schimbariilor accelerate ale presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor si al Avocatului Poporului intr-o zi ? Probabil vor mai fi schimbati 3+3 magistrati de la CCR , suspendat presedintele si schimbati. Marga explica lumii ce se intampla in Romania: Exercitiu democratic. Marti, 03 Iulie 2012, ora 23:28 Domnul Ponta si guvernul sau trebuie sa inceteze imediat aceste practici inacceptabile care nu pot fi tolerate intr-un stat membru al Uniunii Europene (UE). Probabil Ponta a scapat cu inselaciuni in trecut, dar de aceasta data este.

Primele state democratice moderne sunt Marea Britanie [i S.U.A., unde s-a trecut la separarea puterilor în stat [i la alegerea conduc\torilor. În Anglia, în 1689, conform Declara]iei drepturilor, puterea a fost încredin]at\ unui parlament ales în mod liber de cet\]enii cu drept d Separarea puterilor în stat. Separarea puterilor în stat, numită adesea doar separația puterilor, este un termen politic creat și folosit pentru prima dată de gânditorul politic francez al epocii Iluminismului Charles de Secondat, Baron de Montesquieu, constituind un model de guvernare a tuturor statelor democratice de astăzi Polonia si monarhii constitutionale - Anglia, România, Belgia. Aceste state se caracterizeaza prin separarea puterilor în stat, pluripartidism, respectarea drepturilor omului. Sistemul democratic se consolideaza în Marea Britanie si Franta, doua puteri învingatoare în Primul Razboi Mondial Uniunea a depus, la Curtea Constitutionala a Romaniei, o contestatie privind legea pentru comasarea alegerilor in anul 2012. 'Prin legea pentru comasarea alegerilor se incalca articolul 1 din Constitutie privind separarea puterilor in stat, articolul 11 legat de respectarea tratatelor internationale - respectiv Codul bunelor practici in materie electorala, dar si articolele 15, 36, 37, 124 si. Mic eseu despre democratie. Democratia nu functioneaza de la sine. In societatile moarte, democratia genereaza frustrari intr-o mare de indiferenta. Cine crede ca merge la vot o data la 4 - 5 ani pentru a-si alege salvatorii natiunii - niste supereroi care vor face totul fara nici o contributie din partea lor - se afla inca in zorii.

capabil ă de a fundamenta sistemul democratic, Prin urmare acest fenomen poate avea loc numai într-un sistem juridic, Separarea puterilor în stat accen tuând echilibrul,. Nu așa funcționează o democrație unde separarea puterilor este sfântă. Corupție, corupție, corupție. Dodon are averi pe care nu le poate explica ani la rând. Toată viața a muncit la stat, dar și-a făcut o gospodărie de invidiat. Călătorește, se distrează, are un partid finanțat cine știe cum Înfruntarea dintre democrație și totalitarism este una din caracteristicile secolului al XX-lea. Trăsăturile regimului democratic Separarea puterilor în stat Respectarea drepturilor și a libertăților cetățenești Egalitatea în fața legii Suveranitatea poporului Pluralism politic Economie de piață Promovează statul de drept (în care nimeni nu e mai presus de lege) Trăsăturile. 8. Suveranitatea na ţional ă, ca principiu al statului democratic, se refer ă la: a. dreptul statului de a-şi fixa propriile reguli b. separarea puterilor în stat c. consacrarea drepturilor fundamentale ale omului d. domnia legii 9. Organiza țiile care se bazeaz ă pe proprietatea privat ă, dar care urm ăresc realizare Un judecator, fost membru CSM, explica ce ar insemna pentru Justitie daca Toader va castiga la CCR. de Camelia Badea. Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 17:27.

Romania devine un stat modern, guvernat dupa principiile liberalismului: separatia puterilor in stat, drepturi si libertati cetatenesti, garantarea proprietatii private. Romania va avea o viata politica stabila, al carei garant este regele, care are, prin constitutie, rolul de a pastra echilibrul intre fortele politice si institutiile statului juridic - constituţional al separaţiei puterilor în stat, pe de o parte şi regimul politic sau. constituţional concret adoptat, la un moment dat, într-un stat, pe de altă parte. Parafrazând un celebru doctrinar de Drept Constituţional şi Instituţii Politice problema

1.Statul de drept Statul de drept desemneaza acea structura in care statul si dreptul se afla intr-un raport de complementaritate[1]. Pe de o parte, dreptul nu poate exista in afara statului, caci doar acesta din urma poate conferi anumitor norme caracterul de juridicitate si obligativitate a caror aplicare si respectare poate fi impusa prin metod CONCLUZII Filozofia pe care se bazeaza Constitutia americana - separarea puterilor in stat si drepturle omului - a rezistat si rezista timpului, ceea ce explica pentru ce o serie de state care au adoptat regimurile prezindentiale intelg sa aiba drept model Constitutia Statelor Unite Fara indoiala sistemul politic aerican prezinta. Criteriile de constituționalitate ale unui stat democratic într-un stat de drept cuprind, totodată, valorile constituționale, principiile și libertățile democratice fundamentale consacrate în tratate, acceptate și recunoscute de comunitățile de state democratice aflate într-un regim de stat de drept, precum și de ius cogens, care. Intr-un stat de drept, dreptatea o stabileste justitia si nu oamenii politici,de aceea exista separarea puterilor in stat. Multi oameni politici traiesc cu ideea ca pentru deciziile politice trebuie sa raspunda numai politic. Asa este, dar numai in cazul in care nu au incalcat legea. Sa lasam justitia sa-si faca datoria Acest site este despre arta, literatura, dar si politica. pentru ca politica nu o duc cativa corupti in parlament. politica o duc toti cei ce se considera a fi intr-un stat democratic. Cat timp nu stim ce e politica si cat timp nu avem idei politice, EI vor profita

Principii de bază ale democrației - separarea puterilor

Având în vedere incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport în cadrul MCV privind România până la sfârşitul anului 2012. În acest raport se va constata dacă îngrijorările exprimate privind respectarea statului de drept şi independenţa sistemului judiciar au primit răspuns adecvat şi dacă respectarea principiului democratic al separării puterilor în stat a fost. Romania e stat membru al Uniunii Europene, stat de drept fundamentat pe separarea puterilor in stat: legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. Puterea judecatoreasca se exercita de Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelelate instante judecatoresti, exclusiv prin judecatori, care sunt independenti. Intre dreptul la un proces echitabil si separarea puterilor exista o legatura clara, deoarece numai o instanta independent de puterile executive poate garanta un proces echitabil cetatenilor; f. poate fi privită ca un pilon de sprijin în ceea ce privește încercarea unui stat de a devenii democratic. Democratizarea externă poate oferii. Separarea puterilor în stat. Montesquieu a formulat principiul separãrii puterilor în stat distingând trei tipuri de putere: legislativã, executivã si judecãtoreascã. Administratia publicã reprezintã un ansamblu structurat, aflat sub autoritatea guvernului s

principiul separari puterilor in stat Blog juridi

Separarea puterilor in sta

Sisteme politice: Cum funcționează SUA - True Story Projec

Mișcarea liberală clasică a fost, în tot Occidentul, un val revoluționar liberal care a lovit ceea ce putem numi Vechiul Regim - acel ancien régime care și-a dominat supușii timp de secole. Acest regim impusese, în perioada modernă timpurie care începe cu secolul XVI, un stat central absolut și un rege care stăpânea cu drept divin peste o mai veche și restrictivă rețea. într-un ritm rapid, instituţional democratic într-un context social şi istoric care nu dispunea de acele. plăgile profunde ale societăţii româneşti administrată de un stat modern CAPITOLUL 1 Introducere în studiul dreptului administrativ 1. Societate, stat, putere executivă Termenul de societate semnifică un mod organizat de existenţă în sfera fenomenelor vieţii, ceea ce presupune existenţa în comun a unor indivizi grupaţi în ansambluri mai mult ori mai puţin permanente, ceea ce înseamnă că termenul este propriu nu numai lumii umane dar, în grade.

Video: Puterea de stat - Political

Rusia modernă în acest moment este tocmai acel spațiu social în care democratizarea relațiilor publice, creșterea activității și inițiativei cetățenilor și a asociațiilor acestora sunt cele mai importante condiții pentru progresul său. Acest lucru se datorează în mare măsură creării condițiilor și condițiilor necesare pentru formarea societății civile în Rusia Presedintele demisionar al USR, Nicusor Dan, le-a trimis miercuri seara membrilor Biroului National al partidului un document prin care isi explica refuzul de a accepta pozitionarea formatiunii pe tema revizuirii Constitutiei pentru redefinirea familiei spunand ca refuza sa activeze intr-un partid care se defineste implicit ca un partid al libertatilor civile, deoarece acest lucru ar limita.

Lucrare de diploma drept - autoritatea judecatoreasca

Publicat în Jurnalul Oficial L nr. 17 din 23-01-2018. RECOMANDAREA (UE) 2018/103 A COMISIEI. din 20 decembrie 2017. privind statul de drept în Polonia, care vine în completarea Recomandărilor (UE) 2016/1374, (UE) 2017/146 și (UE) 2017/1520. COMISIA EUROPEANĂ, având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special. Separarea puterilor şi federalismul sunt excluse:doar corporatismul are dreptul la existenţa, dar cu condiţia să respecte regula celei mai stricte concentrări. Puterea aparţine unui conducător carismatic, care îi conferă personalitate. Este un stat care se sprijină pe naţiune, în sensul unei unităţi mistice şi organice

Constituirea noii puteri in stat

Independenta Statului - un proiect mai important decat oricare altul. Dan Sultănescu | 20 iun, 2014. Cazul Bercea-Basescu este testul suprem al independentei justitiei, dar si a independentei statului roman in fata altor grupari care doresc sa partajeze puterea cu statul roman (fie ca vorbim de interlopi, grupuri de interese, judecatori. Magistraţii cer modificarea procedurilor de revocare. 5 mai 2020 (R.C.) Justiție 10. Hotărârea CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi reafirmă dreptul procurorilor de a-și exprima în mod liber opinia în contextul dezbaterilor publice, iar această decizie creează premisele regândirii procedurilor de revocare, arată, într-un comunicat. Cand am auzit prima data termenul de democratie iliberala am tresarit avand sentimentul ca am de-a face cu o contradictie intre termenii alaturati, cu un oximoron. Drept este ca se utilizeaza si sintagma democratie liberala (pe care am datora-o lui Fareed Zakaria) ca referinta. Dar si fata de aceasta formulare am avut indoieli privind semnificatia (suna a pleonasm) Degeaba le explica. Spune-i lui Dracnea ca separarea puterilor in stat este prevazuta de constitutie, chiar si pentru psd. Altfel, e la gri - si nu vrei gri la nivelul ala intr-un stat. raspunde trimite. 0 (2 voturi) de acord (Joi, 17 august 2017, 13:58) thebblack [utilizator] i-a raspuns lui MinDepous Separarea bisericii de stat și separarea puterilor în stat ilustrate într-un singur exemplu. De capul lor pînă la capăt. [France is an indivisible, secular, democratic and social Republic. It ensures the equality of all citizens before the law, without distinction of origin, race or religion..

constitutia din 1991 ISTORII REGĂSIT

 1. Teoretic, caracterul democratic al unui stat este dat de legile sale, de Constitutie in primul rand. Nici o societate nu poate fi considerata o democratie daca in legea fundamentala nu se prevede separarea puterilor, daca libertatile, drepturile,.
 2. Acest curs își propune să clarifice în mod structurat felul în care media din România s-a transformat la trecerea de la comunism la post-comunism, precum și provocările specifice pe care acest sector le întâmpină în momentul de față
 3. Fiind aleşi în fiecare stat-membru, şi nu la nivel european, deputaţii sunt, evident, în mai mare măsură legaţi de propria comunitate politică naţională. Sunt extrem de puţini deputaţii aleşi într-un alt stat decât cel în care s-au născut. Există, totuşi, câteva exemple, care sunt legate de persoane celebre
 4. Acesti ganditori au inteles ca fapt fundamental ca prin intermediul dreptului, puterea de stat se impune intregii societati ca putere suverana. Într-un anume sens, comunitatea sociala este sinonima cu ordinea iar autoritatea serveste drept fundamente pentru instituirea ordinii pe care societatea o reclama
 5. Credeam că este implicit, într-un stat de drept, iar pentru cel mai cinstit guvern chiar nu e aşa un mare efort. 22.Pentru că şi-a asociat imaginea cu personaje care nu au nimic de-a face cu politica, aşa cum era vestitul cioban Ghiţă, căruia i-a cam încheiat cariera

SUA sunt o democratie cu adevărat(prin separarea puterilor, pluripartidism, libertate, egalitate juridică etc.). Nu putem vorbi de democratie la nivel global (asa cum sustine echipa negatoare) pentru că există state care nu sunt democratice(ex. China). Asadar restrângerea nu este una valabilă doar ca un joc într-un spatiu ideatic Daca ideea democratiei este simpla - poporul detine puterea - definitia oficiala se pare ca variaza functie de modul in care cei care au detinut cu adevarat puterea au incercat sa ne faca sa credem ca traim intr-un regim democratic. Sa luam de pilda dictionarul Saineanu, ed. a VI-a (1929): guvern în care poporul e suveran. Aflindu-ne. *Aspecte legale cu privire la revocarea doamnei Laura Codruţa Kövesi, din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale AnticorupţiePrin Decizia CCR nr. 45/30 ianuarie 2018 şi Decizia nr. 358/30 mai 2018, Curtea Constituţională a încălcat prevederile Constituţiei României, deşi această autoritate publică este garantul ei (art. 142 alin. 2 Constituţie) Intr-un stat democratic principiile dupa care un regim politic ar trebui sa functioneze sunt: 1. Autoritatea. 2. Libertatea. 3.Egalitatea. 4. Responsabilitatea. 5.Dreptatea. 6.Proprietatea. 7.Pluralismul politic. 8. Separarea puterilor in stat Personal, cele mai importatnte mi se par: libertatea, dreptatea, separarea puterilor in stat.

Un rol fundamental în consolidarea regimului democratic l-a avut schimbarea constituţiei liberale din 1866, cu o constituţie democratică, în 1923. Noua constituţie prevedea egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii fără deosebire de origine etnică, limbă şi religie. Alte drepturi şi libertăţi prevăzute în constituţie erau: libertatea persoanei, libertatea întrunirilor. Conform Constitutiei din 1991, Romania este un stat democratic, parlamentar si semiprezidential, caracterizat prin separarea puterilor in stat. Aceste puteri sunt: Puterea legislativa, care este. exercitata de catre Parlament prin intermediul celor doua camere ale sale - Senatul si Camera Deputatilor

Cum putem intari concret prin modificarea Constitutiei

POLIS+. Emisiuni 201 Gabriela Creţu faţă cu democraţia liberală. Într-o postare recentă pe blogul propriu, intitulată Ce nu mă recomanda ca politiciană, Gabriela Creţu, politician PSD şi proaspăt fostă euro-reprezentantă la Bruxelles, se destăinuie într-o chestiune elementară de opţiune politică: După multe asemenea întâmplări, mi-am trecut. Despre separarea puterilor in stat. In ciuda publicitatii cartii sale, Eu sunt Anastasia, Anna Anderson nu a putut explica convingator evadarea. Dupa o lunga serie de procese intre 1958 si 1970, tribunalele vest-germane au decis ca pretentiile Annei Anderson nu puteau fi nici dovedite, nici respinse. Intr-un exces de furie, si-a. Raymond Aron foloseşte numărul partidelor existente într-un stat la un moment dat care instituie cel puţin statutar criteriul separării puterilor într-o politică are avantajul de a constitui o referinţă generică la un ansamblu de valori şi de tradiţii comune pentru a explica dinamica la care jocul democratic şi. Doar că într-un stat corupt, un stat condus de incompetenți și de impostori, legea nu se mai aplică în aceleași condiții tuturor cetățenilor. Ba mai mult decât atât, legea începe să fie modificată după bunul plac al unor băieți deștepți, care știu ei mai bine cum se conduce statul, și asta pentru a oferi șansa tuturor.

Marga explica lumii ce se intampla in Romania: Exercitiu

Criza Vechiului Regim Inainte de 1789 exista in Franta cadrul social, economic si politic care va fi cunoscut de aici inainte sub denumirea de Vechiul Regim. Structura societatii era, in esenta, feudala. Ea se intemeia pe privilegiul nasterii si pe averea funciara. In secolul al XVIII-lea societatea franceza era impartita in ordine si stari Convins că forţa motrice a dezvoltării sociale ar fi legislaţia a preconizat separarea puterilor în stat ca premisă pentru raţionalizarea relaţiilor sociale prin asigurarea egalităţii tuturor cetăţenilor în faţa legii. Înlocuirea domniei oamenilor cu domnia imparţială a legii este singura soluţie pentru cultivarea bunelor. Brazilia (portugheză Brasil; ), oficial Republica Federativă a Braziliei ( República Federativa do Brasil (ajutor · info)), este o republică federativă formată din 27 de unități federative — Districtul Federal și 26 de state. Țara este împărțită administrativ în 5.564 de municipii. În 2008 avea o populație de 189.612.814 de locuitori și o suprafață de 8.511.965 km².

 1. printr-un sistem unitar de bugete, si anume: bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului si bugetele altor instituitii. publice cu caracter autonom, in conditiile asigurarii echilibrului financiar1. 1
 2. Tot atunci, atenienii îl vor alege pe Pericle, general, orator și om de stat atenian, drept conducător între 443 și 429 î.en., timp în care a inițiat numeroase reforme democratice, care au transformat orașul într-un centru politic, cultural și artistic al lumii grecești. Atena a atins o mare dezvoltare, devenind centrul comercial.
 3. Analize Personale 2 - cuprinde articole referitoare la diverse subiecte de: istorie, știință, teologie, filozofie, politică etc
 4. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca in virtutea principiului separatiei puterilor in stat Parlamentul nu are dreptul sa intervina in procesul de realizare a justitiei asta n-a zis-o nici base, nici pdl, dar e incalcata flagrant de ponta&antonescu fie si numai prin faptul ca le-a venit o astfel de idee. aceea de a schimba o.
 5. iştri săi), legislativul (camera de jos şi camera de sus) şi judiciarul (corpul magistraţilor)

Care sunt cele trei puteri în stat? Florin Bădiță

 1. Un cetăţean francez care lucra la ambasada Franţei din URSS explica, într-o primă scrisoare, faptul că un prieten sovietic i-a înmânat la Moscova, cu două luni în urmă, o scrisoare pentru DST. În cea de a doua scrisoare, cetăţeanul sovietic pretindea că a lucrat la Paris în anii '60, în cadrul ambasadei sovietice, şi că.
 2. Separarea puterilor nu trebuie să poată fi îndreptată împotriva individului, ca un principiu în numele căruia o putere nelimitată şi totuşi distinctă în funcţiile sale e capabilă să agreseze individul. Dimpotrivă, separarea puterilor trebuie să apere fiecare individ de derapajul oricăreia dintre cele trei puteri. 49
 3. istratiei prin separarea puterilor.

<Commission>{LIBE}Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne</Commission> <RefProc>2012/2130</RefProc><RefTypeProc>(INI)</RefTypeProc> Tocmai de aceea, intre legile, institutiile si caracteristicile naturale, respectiv etice, ale unui popor vede o asemenea relatie reciproca ce face imposibil transferul mecanic al institutiilor de la un popor la altul. Idealul sau este constitutia engleza, bazata pe separarea puterilor in stat: executiva, legislativa si judecatoreasca Constantin C. Giurescu (sec XX) arata ca alte popoare, de exemplu cel spaniol, s-au romanizat intr-un timp mai scurt de 167 ani, in doar 100 de ani. Asemanarea catorva cuvinte din limba romana cu cele din limba albaneza se explica prin fondul comun tracic Un sistem politic poate ajunge într-un stadiu de schimbare de structură. Schimbarea structurală este acea modificare care duce la transformarea sistemului politic într-un alt sistem, diferit calitativ, sub aspectul naturii elementelor care-l compun şi al relaţiilor dintre acestea (schimbarea de regim politic, de exemplu, alterează. Dar Coreea într-un termen destul de scurt a înregistrat progrese semnificative în chestiunea înarmării, arătând lumii întregi câtă siguranță de sine poate avea un stat totalitar și mitocratic în sec. al XXI-lea. În acest context avansul militar nord-coreean poate da o lovitură securității regionale, în special Coreii de.

Din 2007, DNA a condamnat un fost prim-ministru, un fost viceprim-ministru, mai mulți foști miniștri și membri ai Parlamentului, numeroși prefecți, primari, consilieri județeni și directori ai unor întreprinderi de stat. În 2011, DNA a condamnat doi membri ai Parlamentului și un primar influent aparținând coaliției aflate atunci. Puterilor principale in Stat (stabilite, ca atare, la nivel constitutional), care, in se explica, intr-o masura determinanta, prin degradarea Statului pe care lau dorit a deveni: de drept, la nivel constitutional, precum si: autentic-democratic, dar care de fapt, intr-un autentic Stat-Democratic-Meritocratic-Republican-Principatorial.

Într-un discurs ţinut la 21 ianuarie 2010, secretarul american de stat, Hillary Clinton, sublinia: Considerăm că este critic ca utilizatorilor de Internet să le fie asigurate anumite. Cursul pentru calcularea accizelor în 2013, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană (BCE), este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare faţă de cel utilizat în acest an, de 4,3001 lei/euro. De asemenea, Guvernul a avizat creşterea accizelor la motorină la 1 ianuarie, de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă Dacă prin demisie un ministru înţelege să se supună procedurilor judiciare pentru a se stabili adevărul într-o cauză, este de apreciat. Este clar că aici presiunea străzii a jucat un rol: nimeni nu ar putea explica raţional de ce un fost ministru nu poate fi cercetat pentru o infracţiune de drept comun Astazi suntem atotputernici ca putere internationala, caci daca suntem atacati intr-un Stat, suntem aparati de celelalte. Lasitatea nesfarsita a popoarelor crestine care se tarasc inaintea puterii, care sunt nemiloase fata de mici slabiciuni si greseli, dar complet iertatoare fata de nelegiuirile cele mari, care nu vor sa recunoasca. Alături de Legiunea Arhanghelul Mihail s'a creat o organizaţie politică - Garda de Fier - care a început să cîştige teren, fără a putea pune sub semnul întrebării regimul democratic existent în Rumînia. Într'un interval de numai trei ani (1931-1934) în viaţa internaţională au survenit modificări importante Într-un stat democratic guvernanţii sunt reprezentanţii poporului, iar prin lege şi programele lor expuse în campaniile electorale, aceştia au fost mandataţi cu privire la interesele generale de satisfăcut şi mijloacele de folosit în acest scop, adică de a exprima voinţa guvernaţilor. 33 Vezi infra p. 51. 34 Paul Negulescu